Svensk språkhistoria

Svensk Språkhistoria ingår i kursen Svenska 3. Jag vet att det är många lärare, och elever, som tycker att detta moment är oerhört tråkigt. Jag vet flera lärare som bara gör momentet på två lektioner och sen går vidare, och det är helt okej. Jag älskar svensk språkhistoria och drar mer än gärna ut på det. Det har hänt att jag använt runt 10 lektioner! Men, då har de sista lektionerna gått åt till att skriva ett PM i ämnet. 

Efter att ha gett en överblick av indoeuropeiska språk går jag ganska noga igenom: Urnordiska, Runsvenska, Fornsvenska, Nysvenska och "Nusvenska". 

Något som de flesta elever brukar tycka är roligt är att tyda och läsa runor samt att läsa och förstå riktigt gamla texter (lista ut betydelsen...). Vi brukar därför jobba lite med runor och äldre texter.

Läsa runskrift: Gripsholm, Järvstastenen och Jarlabanke

Fornsvenska: Själens tröst och Äldre västgötalagen

NysvenskaThet nyia testamentit på swensko, Gustav Vasa: Brev 27/8 1558 till Hertig Magnus och ett par brev av August Strindberg: Till Siri von Essen & Carl Gustaf Wrangel, K. B.kl. 1,15 d. 7de Mars. [1876.] och Till Siri von Essen, [Omkring 4 april 1876.]

Momentet avslutas med ett prov och ett PM

Mer info och material kommer :)

Urnordiska

Det var första gången jag gjorde en video i programmet Toonly. Min röst och musiken blev inte helt bra men jag hoppas att ni kan ha överseende med det :)

Runsvenska

© 2019 by Rebekkas Hjärnkontor.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon