Edpuzzle

Jag vill jättegärna tipsa om https://edpuzzle.com/


Vad är edpuzzle?

Edpuzzle liknar Youtube då sidan innehåller massor av videos. Du kan t.ex. hitta youtube-videos, TedTalks osv. Skillnaderna är dock många. Många videos har tillhörande frågor/quiz inbyggda i sig, vilket betyder att videon då och då pausas och eleverna får svara på frågor som hör till innehållet. Som lärare kan du välja vilken video som helst och skapa egna frågor i videon. Det är dock inte det enda du kan göra. Du kan också anpassa längden på videon (t.ex ta bort början eller slutet), du kan spela in din egna röst över videon och du kan göra "auido notes" (alltså lägga in muntliga kommentarer). Lägger du in audio notes så pausas videon. Det är väldigt bra ifall det är så att du vill förtydliga något eller lägga till något.


Du som lärare skapar ett konto och skapar sedan klasser. Du lägger enkelt till dina elever i klasserna. Eleverna behöver inte ange någon e-postadress. Eleverna behöver bara ange sitt namn, ett användarnamn och ett lösenord. Du som lärare kan närsomhelst återställa en elevs lösenord :) När du har valt en video som du vill använda så har du olika alternativ:

1. Hitta en video utan inbyggda frågor. Tilldela videon till klassen utan att göra något annat. Eleverna får då upp att de ska se videon. Du ser hur många procent av videon som varje enskild elev har sett - mycket användbart!

2. Hitta en video med tillhörande frågor. Se så att frågorna är passande och svaren korrekta. Tilldela sedan videon till en klass. Varje enskild elev får upp videon. De måste se hela videon och svara på alla frågor för att "lämna in". Så fort eleven har svarat på alla frågor och sett hela filmen så lämnas uppgiften in automatiskt. Du ser hur många procent av videon som eleven har sett under tidens gång. Du ser vilka frågor eleven har svarat rätt respektive fel på. Om det är frågor med svarsalternativ så är quizen självrättande :) Du kan också få en översikt över alla elevers resultat. Om du vill kan du kommentera elevens enskilda svar.

3. Hitta en video med tillhörande frågor men ta bort/lägg till egna.

Samma som ovan. Om du har hittat en video som har många bra frågor, men du känner att någon fattas - då går det bra att helt enkelt bara lägga till en ny. Det går också att ta bort en fråga.

4. Hitta en video och gör egna frågor.

Det går alldeles utmärkt att hitta en video och göra helt egna frågor. Eftersom det går att hitta youtube-videos så öppnar detta upp många möjligheter. Jag tycker att det är perfekt då jag kan ta någon av mina egna videos från youtube och lägga in frågor. När du är färdig tilldelar du videon till en klass på samma sätt som ovan.


Några tips på hur/var/när man kan använda edpuzzle:

1. Hörförståelse.

Tidigare letade jag reda på en video på Youtube, öppnade ett word dokument och skrev frågor till videon i det dokumentet. Nackdelarna med detta var många: eleven måste pausa videon, öppna word dokumentet, skriva svaret och sen ta ner dokumentet för att starta videon igen. När eleven svarat på alla frågor skulle dokumentet sparas ner på datorn för att sedan skickas till mig. Sen fick jag sitta och rätta...


Med Edpuzzle är det mycket smidigare. Jag kan fortfarande göra "hörförståelse-videos" om i stort sett vad som helst eftersom jag fortfarande kan använda Youtube. Nu lägger jag dock in frågorna direkt i videon. Eleverna behöver inte gå in och ut ur något program. Är det frågor med svarsalternativ är det dessutom självrättande och eleven (och jag) ser resultatet direkt. Jag som lärare får dessutom en bra och tydlig överblick av resultatet för alla elever. Detta sparar helt klart tid och är mycket mer effektivt och användarvänligt.


2. Vill du prova "flippat klassrum"?

Flippat klassrum går ut på att eleverna får någon typ av uppgift som de ska göra innan de kommer till lektionen, detta för att kunna använda lektionen mer effektivt. Ofta är det att eleverna ska läsa något eller se något innan lektionen, helt enkelt för att vara mer förberedda. Om du vill att eleverna ska se t.ex. ett klipp innan lektionen, för att sedan kunna använda hela lektionen till att diskutera klippet så rekommenderar jag edpuzzle.


Med hjälp av edpuzzle så ser du tydligt vilka elever som har sett videon samt hur många procent av videon som varje enskild elev har sett. Du ser alltså tydligt om det är en elev som inte har sett videon, eller om det är någon som bara har sett 30 % (alltså hoppat...). Om du vill kan du även lägga till lite reflektionsfrågor i videon :)


3. Är du sjuk?

Är du sjuk så ska du självklart ligga hemma och vila! Jag vet dock från egen erfarenhet att man kan få dåligt samvete. Om du är tillräckligt pigg så kan du ta 5 minuter och tilldela dina elever en video, så har eleverna något att göra, vikarien slipper få panik och du slipper dåligt samvete - förhoppningsvis. Skulle du gå igenom procent på dagens matematiklektion, eller verb på svenskan? Gå till edpuzzle, sök efter en sådan genomgång och tilldela videon till eleverna. Det finns så otroligt många duktiga lärare som lägger ut genomgångar på Youtube och jag ser inge fel i att låta våra elever se en annan lärares video. Det kan tvärtom vara bra (det är dock alltid bäst om vi självklart hinner se videon först så att vi vet att allt blir rätt...). Är du sjuk, ta hjälp av oss andra :)


4. Tid över på en lektion?

Om du har tid över på en lektion och inte kommer på något att göra så kan du enkelt tilldela eleverna en video att se. Det bäst är att det finns videos i alla möjliga längder, allt från någon minut till flera timmar. Har du 20 minuter kvar? Hitta en video som är relevant till det ni jobbar med.


5. Ont om tid till planering? En lektion över?

Vårt yrke är stressigt och ibland händer det att vi kommer på att vi helt enkelt har glömt, eller inte haft tid till att planera en lektion. Det kan också hända att vi plötsligt står med "en lektion över" då ett moment gick snabbare än vi trott. Istället för att få panik, eller slänga ihop något som inte blir helt bra så kan man söka efter en video med tillhörande frågor i edpuzzle :)


6. Vill eleverna jobba hemma/på valfri plats?

Det händer ibland att elever kommer och frågar om de kan få jobba på valfri plats, det kan t.ex. vara så att de har ett hål i flera timmar pga. inställda lektioner. Det kan också vara så att det har hänt något så du måste gå på ett möte eller dylikt. Då är det perfekt att kunna tilldela eleverna en video så att de kan jobba på egen hand, på valfri plats. Med Edpuzzle ser du enkelt vilka elever som faktiskt jobbar och vilka som tog tillfället i akt att göra annat = vilka som får läxa ;)


En annan fördel är att elever som är frånvarande enkelt kan ta igen vad hen missat, eftersom uppgiften ligger online.


Jag har gjort en video där jag visar grunderna i hur man använder edpuzzle, hur det ser ut för dig som lärare samt hur det ser ut för eleverna.


Jag hoppas att ni ger edpuzzle en chans :)


Ha en fin helg, och ta hand om er!

Rebekka


11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Google Earth Pro

Mina elever jobbar just nu med ett projekt om English Speaking Countries. De använder www.ticket.se, www.booking.com och Google Earth Pro för att skriva en verklighetstrogen blogg om en påhittad resa.

© 2019 by Rebekkas Hjärnkontor.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon