Bättre uttal och "talspråk" med Diktera. Synliggör ditt talspråk

God morgon!


Idag vill jag dela med mig av ett tips om hur man kan förbättra sin engelska (eller tyska, spanska, franska...), framför allt speaking och uttal. I office 365s onlineversioner finns det en funktion som heter Diktera. Det innebär att programmet dikterar det man säger = t.ex. word skriver ner det man säger.Med hjälp av den här funktionen kan eleven låta diktera sitt tal, t.ex. i ett word dokument, och sen titta på språket för att upptäcka språkfel. Om något ord har uttalats väldigt fel så syns det tydligt eftersom det inte har blivit dikterat korrekt. På så vis blir man medveten om vilka ord som man har svårt att uttala/uttalar fel. Man kan sedan med hjälp av uppläsningsfunktionen skriva rätt ord och sen lyssna på hur det ska uttalas.


Vissa elever är väldigt duktiga på att skriva och får höga betyg på t.ex. uppsatser. Ibland är dock dessa elever inte alls lika bekväma eller naturliga talare. När man skriver en text så kan man läsa igenom den flera gånger, rätta och byta ut ord. Det går inte att göra på samma sätt med tal. Med hjälp av den här funktionen kan man dock bli medveten om vad man gör för fel, och på så sätt utvecklas och bli bättre. Om man t.ex. märker att "när jag pratar så blandar jag perfekt och pluskvamperfekt" så kan man tänka extra mycket på det och på så vis bli bättre.


Funktionen Diktera är också bra för mycket annat, men mer om det en annan gång :)


Ta hand om er!

Rebekka

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Google Earth Pro

Mina elever jobbar just nu med ett projekt om English Speaking Countries. De använder www.ticket.se, www.booking.com och Google Earth Pro för att skriva en verklighetstrogen blogg om en påhittad resa.

© 2019 by Rebekkas Hjärnkontor.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon