Ni hittar mina inspelade genomgångar längst ner på den här sidan :)

Grammatik

Det står ingenting utskrivet i kunskapsplanerna för engelska om just grammatik. Det står dock saker som att text och tal ska ha flyt. Om språket innehåller flera grammatiska misstag så blir det inget bra flyt. Jag tycker dessutom att det är en självklarhet att man lär sig grammatik när man lär sig ett nytt språk. 

 

I mina kurser är grammatiken inte ett enda separat moment. Självklart har jag vissa lektioner där fokuset ligger på just grammatik, t.ex. på verb, men språkriktighet och grammatik är något som hela tiden är med. Ett exempel är att jag kommenterar innehåll och språk i varje text eleverna skriver.

Jag gör inget prov i grammatik i början av höstterminen, men jag låter eleverna skriva en text. Jag tycker personligen att det ger mer att låta eleverna skriva en text än att de gör ett prov i grammatik. I texten ser jag nämligen inte bara grammatiken, jag ser även ordförråd, disposition och innehåll. Det ger mig en överblick och jag ser om det är något som klassen generellt behöver träna på och sedan gör jag en plan. När höstterminen är slut känner jag oftast att jag har fått en tydlig bild av vad varje enskild elev behöver träna på. När vårterminen börjar ger jag varje elev ett eget häfte. I deras häfte finns worksheets där eleven tränar på vad just hen behöver träna på. I häftet finns det självklart också förklaringar till olika grammatiska regler. Om hen behöver träna på artiklar så får hen ett blad som beskriver reglerna och sen arbetsblad där hen får träna på hur man ska använda artiklar. Detta brukar vara mycket uppskattat, och det brukar ofta ge resultat :) Det tog lite tid ibörjan att skriva förklaringar till allt, och att hitta worksheets. Men efter några år tycker jag att jag har en bra bank och därför går det ganska snabbt. Om ni går in på Användbara länkar under Engelska så ser ni flera länkar där ni kan hitta bra worksheets. 

Jag gör en sak lite annorlunda. Jag går alltid igenom grammatik på svenska, oavsett om det är engelska 5 eller engelska 6. Varför? Jo, det finns alltid någon elev som inte har så goda kunskaper i engelska, och hur ska hen lära sig om engelsk grammatik om hen inte förstår genomgången? Vad gör det om eleverna hör reglerna på svenska? Det viktigaste är att de tränar på engelska och jag tror inte att eleverna lär sig mindre pga. jag går igenom reglerna på svenska. Däremot tror jag att det finns elever som lär sig mindre om jag går igenom reglerna på engelska. Så resonerar jag :)

Det finns några saker som jag alltid går igenom i mina kurser:

- Verb

- Substantiv i plural

- Subject-verb-agreement

- Apostrof och genitiv

Det kan tyckas att det är enkla saker som eleverna bör kunna när de börjar gymnasiet, men jag upplever att det är väldigt bra att repetera för det är många som helt enkelt behöver det. Sen så går jag alltid igenom andra saker också såklart, som är mer anpassade efter vad jag har sett att just den klassen behöver träna lite extra på. Om det bara är en elev i klassen som har lite svårt för artiklar så går jag inte igenom det i helklass utan då tar jag det enskilt med eleven. Är det dock så att det är flera i klassen som har det lite svårt med artiklar, då går jag självklart igenom det i helklass. 

Jag jobbar mycket med worksheets och med internet, med det finns några böcker som jag tycker om att använda, ett exempel är Libers övningar i engelsk grammatik. Jag upplever också att eleverna tycker att den är väldigt bra :)

Hur jobbar jag med grammatik?

Verb

Det här var den absolut första filmen jag gjorde. Och jag tycker inte att den är särskilt bra... Det är på tiden att göra om den faktiskt. Men det är den jag har just nu, så den får lov att duga :)

© 2019 by Rebekkas Hjärnkontor.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon